Het doel van veiligheidscoördinatie is waken over veiligheid in al zijn facetten, van ontwerp- tot uitvoeringsfase.
Zo adviseert een veiligheidscoördinator tijdens de ontwerpfase over bouwkundige keuzes (beveiligingssystemen, beglazing, borstwering, leuningen, …) die de veiligheid van de bewoners of gebruikers na indienstname van het gebouw ten goede kan komen.
Tijdens de bouwfase zorgt hij dat alle werkzaamheden op elkaar zijn afgestemd om zo lichamelijke en materiële schade te voorkomen voor alle betrokkenen op de werf.
Veiligheidscoördinatie is verplicht bij bouwprojecten waar tijdens het project 2 aannemers (of meer) werken zullen uitvoeren (al dan niet tesamen) !
Opgelet : wie is aannemer ? De wet Tijdelijke en Mobiele Bouwplaatsen beschouwd buiten de voor ons gekende aannemers van ruwbouw, dak, technieken, vloeren, bepleistering, … ook leveranciers van chape, bouwmaterialen, ramen, …als aannemer.
Welke zijn de te ondernemen acties voor het bouwproject ?
ONTWERPFASE :
U stelt een erkend veiligheidscoördinator (Safe Construct) aan die een veiligheids- en gezondheidsplan (VGP) zal opmaken in functie van de architecturale plannen en de eventueel gedetecteerde risico’s . Dit VGP zal mee worden verzonden met de offerteaanvragen aan de aannemers. Zij maken hun offertes rekening houdend met de bepalingen die zijn opgenomen in het VGP.
INDIENEN BOUWAANVRAAG EN AFLEVERING BOUWVERGUNNING :
VERWEZENLIJKINGSFASE
OPLEVERING VAN HET PROJECT :